3 ASIAA SINULLE EI KERROTTU LUKIOSTA

Kahden vuoden lukiokokemuksen jälkeen haluan jakaa viisauttani ja tietämystäni tänne blogin puolelle. Voin kuvitella kuinka yläasteen opinto-ohjaajani ärsyyntyisi, jos koulun vertaistuutorina tulisin kertomaan ysiluokkalaisille näistä kokemuksista. Valitettava totuus on se, että lukiosta ei voi kertoa rehellisesti ellei se kuulu omaan arkeen. Nostalgia ja opettajien edustamishaluisuus vääristää toisen asteen koulutuksen todellisuutta. Jos haluat rehellisen vastauksen, kysy opiskelijalta - rehellisyys on yleensä parhaimmillaan juuri koesuorituksen tai arvosanojen julkistamisen jälkeen.

Image result for ylioppilastutkintolautakunta
Mikä koeviikko?
En olekaan kunnollista sellaista nähnyt melkein vuoteen. Ilmeisesti mitä pidemmälle lukiourasi etenee sitä enemmän koeviikon merkitys vähenee. Muistan edelleen miten usein yläkoulun opettajat sanoivat ''Odottakaa vain, kun koeviikko tulee, jos luulette, että tämä on rankkaa, niin ette tiedä vielä rankasta mitään.'' Voisimpa näiden opettajien kanssa vaihtaa pari sanaa. Vaihtaisin koska tahansa sekalaiset välikokeet  koeviikon rauhallisiin suunniteltuihin päiviin. Milloin on välikoetta, sanakoetta, arvioitavien tehtävien palautuksia... Muistelen kaiholla ykkösvuoden rentoja koeviikkoja, koetta koululle tekemään ja kotiin, kun mietin tämänhetkistä koeaikatauluani: koeaikaa 75 minuuttia keskellä normaalia päivää ja puoli kurssillista asiaa.
''Lukiolaiset ovat ihmisinä vähintään masokisteja, sillä surullinen ja masentunut opiskelijakansa jaksaa nousta hylättyjen kurssien ja kokeiden tuhkista kuin feeniks, ja uskoo vielä valoisaan huomiseen..''
Läsnäolopakko...
Voi jospa minulle olisi kerrottu sellaisesta. Sanotaan aina, että hyvä oppilas sairastaa lomilla ja viikonloppuisin, mutta lukiossa tätä saa jopa toivoa. Neljän poissaolon käytäntö ja kurssi keskeytyy - toivo siis todella, että sairastut viikonloppuna ja hammaslääkärisi tajuaisi varata ajan kello kolmeksi, eikä yhdeksitoista. Poissa ovat ne päivät, kun pysyit kärryillä matikantunnilla, vaikka menit viikossa vain yhdelle. Nyt rukoilet, ettei luokassa käyty läpi mitään tärkeää ja olennaista, kun kävit vessassa tunnin aikana.

Haaveet kaatuu
Kuinkohan monta kertaa yksi lukiolainen luovuttaa haaveidensa suhteen lukiouransa aikana? Noh, olen ollut koulussa nyt kaksi vuotta ja näin on käynyt lukemattomia kertoja. Lukiolaiset ovat ihmisinä vähintään masokisteja, sillä surullinen ja masentunut opiskelijakansa jaksaa nousta hylättyjen kurssien ja kokeiden tuhkista kuin feeniks, ja uskoo vielä valoisaan huomiseen, vaikka tulevaisuus on todellisuudessa YTL:n oma versio Nälkäpelistä.

Tervetuloa lukioon, ja onnea niille, jotka pääsevät pois.

Kommentit

Suositut tekstit